Objavljeno: 13. 10. 2019.
Vozili smo Cube Reaction hybrid EX 625

Cube Reaction hybrid EX 625

Cube- ovi modeli e bicikala za 2020. tu godinu već su dostupni pa smo jedan zanimljivi model već i isprobali.

Zapela mi je za oko nova zelena boja koja u kombinaciji sa gumama koje svjetlog boka veoma dobro izgleda. A oznaka bicikla 625 označava novu bateriju koja pomiče standarde u e biciklima, naime ona označava kapacitet baterije od 625 Wh i u potpunosti je integrirana u okvir bicikla.

U ovom cjenovnom razredu ( bicikl košta 20999.- Kn ) ovako velika baterija se baš ne može vidjeti na e biciklima.

Još prije tri godine većina e bicikala je imala baterije od 400Wh i bile su odlične, zatim 500 Wh a sada već i 625Wh koja omogućava zaista veliku autonomiju.

EX 625 je opremljen novom grupom iz SRAM-a SX Eagle, naravno 1x12 brzina. Za razliku od klasičnog bicikla sa SX Eagle grupom e bike ima emtb shifter  a razlika je što može prebacivati samo po jednu brzinu odjednom.

Vilica je Suntour sa čak 34 mm cijevima i nije zračna ali jako lijepo radi pogotovo u skladu sa gumama širine 2.6 koje ako su ispravno napumpane daju dodatnu udobnost biciklu.

U vožnju sam krenuo poznatom stazom isprobavajući modove koje pruža Bosch ov motor zadnje 4- te generacije. Konačno su u ovom motoru napravili da nema otpora vožnje kada je ugašen, jedino se osjeća velika težina od 24 kg što je dosta za hardtail e bike. Motor dosta zuji ali čovjek se navikne nakon nekog vremena pa zvuk  prestane smetati.

Bicikl je lijepo vozan, vilica i gume ulijevaju sigurnost, izuzetno je stabilan na grbavim spustovima a u zavojima treba biti odlučan. Gume daju puno udobnosti tako da vožnja po poljskom puteljku prolazi sjedečki bez odizanja od sica.

Pravo otkriće je E MTB mod koji je snage kao Tour mod ali pritiskom na pedale daje dodatnu snagu i na taj način je nevjerojatno zabavan. Najviše sam uživao u tom modu na singlicama bilo uzbrdo ili nizbrdo. Samo vrtiš pedale a bicikl leti. Mod napravljen za pravo guštanje u vožnji.

Sa prvim punjenjem baterije napravio sam 102 km ( i ostalo je još 20% baterije) u raznim modovima vožnje tako da baterija 625 stvarno znatno pomiče granice autonomije. Više se ne morate bojati da neće biti dosta baterije u cjelodnevnoj vožnji. Vrijeme punjenja se produžilo jer uz bicikl se dobije punjač od 2 A pa punjenje traje i do 6 sati, najbolje ga je ostaviti preko noći na punjaču.

Sram ov mjenjač radi savršeno kao i Shimano kočnice MT 400 i MT 420, što znači da su ručice kočnica iste ali prednje kočione čeljusti su sa 4 klipića a zadnje sa dva.

Sve u svemu mislim da je Cube sa 2020 e – biciklima napravio pravi posao jer uz odličnu kvalitetu i 625 bateriju dobijemo bicikl sa cijenom gotovo bez konkurencije.

Za Gema

Zoran Segin

 
  Novosti - Sve