Objavljeno: 22. 09. 2015.
Specialized Crave Expert 29, 2016

Specialized Crave Expert 29 2016

Novi najači model Crave-a za 2016. godinu konačno je stigao i odmah smo ga morali testirati. Još na predstavljanju novih modela Specializeda u Nizozemskoj zapeo nam je za oko. Izgledao je nekako golo i lagano, čisto race pa smo ga još tamo stavili na vagu i blago se oduševili - 10,95 kg bez pedala.

Jedva smo čekali da nam dođe u ruke.

Aluminijski ( M4 Premium Aluminium ) XC bicikl sa pogonom 1 x 10 u L veličini sa 11 kg i cijenom 12999.- Kn itekako je zanimljiv za XC utrke kao i za običnu rekreativnu vožnju. Aluminijski okvir je lagan ali i veoma čvrst, za divno čudo dovoljno je i udoban jer to je obično odlika carbonaca.

Inače bicikli od 11 kg su obično u cjenovnom rangu 18-20000 Kn tako da je ovo jako zanimljiv bicikl.

Dobro opremljen, izuzev odličnog Specializedovog okvira bicikl ima RockShox Reba vilicu koja ima remote lockout na volanu. Ručica lockouta nam se svidjela, nešto novo, izuzetno mekana za upravljanje tako da vas tjera da ga koristite. Shimano Deore kočnice svidjele su mi se još 2012 godine na tadašnjim testnim vožnjama kada me jednostavno oduševila. Male ručice za 1 prst odličan osjećaj pri kočenju i dovoljna snaga odlike su ovih kočnica. Pogon 1 x 10 sa XT mjenjačem radi savršeno i super je gledati volan sa samo jednim shifterom. Naravno jedan dio zasluge za 11 kg ima i ovaj pogon ali i sve ostalo pa tako i odlični kotači Stout koji su proizvod Specializeda. Prilikom sastavljanja bicikla kada smo imali kotače u rukama primjetili smo njihovu malu težinu.

Dosta priče, idem na vožnju. Podesio sam si bicikl po svom fittingu i jurišššš.

Nakon mrvicu asvalta odmah dolazi dosta grbav poljski put po kojem vozim oko 27 na sat u devetoj brzini, zatim dolazi kratak strmi uspon kroz klanjac. Opa, osjeća se lakoća bicikla,  stvarno lijepo poleti na svaki stisak pedale i začas sam gore. I tako nižem kilometre poznatim šumskim stazama i divim se biciklu. Već dugo vremena vozim carbonce pa me iznenađuje ovaj aluminijski bicikl koji me je na par spusteva ugodno iznenadio svojom čvrstoćom pa sam malo počeo i pretjerivati na spustevima no međutim Crave odlično sluša sve naredbe a njegova čvrstoća mi je i pomogla u par situacija da prođu bezbolno. Jednostavno vuče na brže i pravi je gušt voziti ga i poigravati se sa njim.

U Specializedu su napravili odličan posao. Prije uvijek kada sam sjeo na aluminijski bicikl poslije carbonca osjećao sam njegovu tvrdoću i krutost i koliko god ja volio krut bicikl uvjek mi je malo smetala neudobnost. Ovdje je za divno čudo toga nestalo, bicikl je dovoljno udoban i dovoljno čvrst i dovoljno lagan, pogon od 10 brzina mi se sviđa iako ima koji nedostatak npr. na brzim nizbrdicama ili osjete se veće razlike u pojedinim brzinama prilikom mjenjanja ali nakon sat vožnje to više nisam primjećivao. Sve komponente rade odlično a i kočnice su točno onakve kakve ih pamtim.

Ostao je osjećaj odličnog ali stvarno odličnog bicikla spremnog za utrke, maratone kao i za vožnje sa prijateljima. Jedino nisam siguran koju bih boju izabrao, ova crna ili boja brušenog aluminija, obje su svaka na svoj način lijepe.

Cijena od 12999 Kn nije mala ali ovaj bicikl se lako hvata u koštac sa dosta skupljim biciklima i zato ga smatramo u najmanju ruku veoma zanimljivim.

I na kraju zainteresirane pozivamo na probnu vožnju kod nas u Bjelovaru. Najavite se da dogovorimo termin i organiziramo bike vodiča.

Do slijedećeg testa, Juraj Segin.

 
  Novosti - Sve